Krhki nokti mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme

Prirodna medicina

Nokti koji se neprestano ljušte i lako lome, mogu da znače deficit jako važnih vitamina u organizmu. Izgledaju ružno, zbog njih se osjećate nelagodno, a i nerviraju vas. Lomljivi i suhi nokti koji se ljušte nisu samo kozmetički problem, nego također mogu da budu i znak nekog nedostatka vezanog za ishranu, bolesti ili čak gljivične infekcije.

Hladno vrijeme, stres, oslabljen imunološki sistem i pomanjkanje određenih vitamina također mogu da doprinesu ovom stanju. Običan sindrom lomljivih noktiju može uspješno da se liječi kombinacijom određenih preparata za njegu noktiju.

Za gljivične infekcije treba da se pobrine ljekar, to su uporne infekcije koje mogu da postanu uzrok velikih neprijatnosti i da se rašire na ostale nokte. Obično se protiv gljivica prepisuju neki od lijekova koji se uzimaju oralno, ali uz njih uglavnom idu i neželjene propratne pojave, u koje spadaju mučnina i uznemiren želudac. U mnogim slučajevima, neki od provjerenih i istinskih biljnih lijekova predstavljaju moćne borce protiv gljivičnih infekcija.
Uloga vitamina za zdrave nokte

Biotin, poznat i kao enzim R ili vitamin H, jeste pripadnik porodice B-kompleksa. To je vitamin rastvorljiv u vodi, koji može da se sintetizuje u crijevima, a i da se dobije iz namirnica. Biotin je neophodan za metabolizam masti i proteina i za apsorbovanje vitamina C. Uz vitamine A, B2, B6 i nijacin važan je za očuvanje zdrave kože i noktiju.

Jednom nedavnom Švicarskom studijom obuhvaćeno je 44 pacijenata sa tankim i lomljivim noktima. Od 35 koji su svakodnevno uzimali dodatak od 300 mcg biotina, kod 63% se pokazalo kliničko poboljšanje na noktima, kojima se povećala čvrstina i manje su se ljuštili.

Mada nema izvještaja da su visoke doze ovog vitamina izazivale neke propratne pojave, naš savjet je da se biotin uzima tokom tri mjeseca, nakon čega se pauzira mjesec dana, a potom nastavi sa uzimanjem. Vjeruje se da je takav režim dovoljan da spriječi da nivo biotina u krvi postane previsok.

Među dobre prirodne izvore biotina spadaju voće, koštunjavi plodovi, pivski kvasac, goveda džigerica, maslac od kikirikija, karfiol, žumance i namirnice od integralnih žitarica.
Minerali su podjednako važni za zdrave nokte

Ukoliko su vaši nokti krhki i konstantno suhi, ljušte se, lome i pucaju, tada ubacite u svoju ishranu što više namirnica bogatih kalcijem. Među njih spadaju prokelj, kelj sa rozetom (kolard), proizvodi od djelomično obranog mlijeka i sokovi sa dodatkom kalcija. Kalcij je dostupan i u obliku dodataka prehrani.
Koje ljekovito bilje može pomoći

Rastavić – Ovu ljekovitu biljku, poznatu ponegdje i kao konjogriz, veoma dugo već upotrebljavaju narodni ljekari u Evropi i Kini. Bogata je hranljivim sastojcima, uključujući tu i silicij (zato je znaju i pod imenom silika). Rastavić olakšava apsorbovanje kalcija u organizmu, kalcij hrani nokte, a uz to je dobar za kožu, kosu, kosti i tjelesna vezivna tkiva.

Bademovo ulje – Pokušajte sa petnaestominutnim potapanjem vrhova prstiju u mlako bademovo ulje, s tim da ga potom dobro utrljate u pokožicu na rukama i na stopalima. Ulje će nahraniti nokte i učiniti ih manje lomljivim i suhim, a koža će vam od njega postati nježna i glatka. (Mlako maslinovo ulje također ima blagotvoran učinak).

Ulje čajnog drveta – Kandida (rod kvasnih gljivica noktiju) spominje se još u drevnim medicinskim spisima, a i dalje nastavlja da bude najčešći uzrok oboljenja noktiju i njihove lomljivosti. Standardna terapija uključuje antifungicide za lokalnu primjenu, kao i lijekove koji se uzimaju oralno. Nažalost, gljivične infekcije ne reagiraju uvijek na standardno liječenje pa je stopa recidiva infekcije vrlo visoka.

Čajno drvo, biljka koja se u tropskim predjelima odavno koristi za liječenje infekcija kvasnim gljivicama, izgleda da pomaže u kontroliranju gljivičnih infekcija noktiju, ukoliko se nanosi direktno na zahvaćena mjesta. Jedna nedavna studija pozabavila se poređenjem rezultata liječenja gljivičnih infekcija noktiju standardnom terapijom i terapijom stoprocentno čistim uljem čajnog drveta.

U ispitivanju koje je trajalo šest mjeseci učestvovalo je 170 pacijenata. Polovina je primala standardnu antigljivičnu terapiju, a polovini je na inficirane nokte nanošen rastvor ulja čajnog drveta. Čišćenje, odnosno kirurško odstranjivanje inficiranog tkiva noktiju i stranih materija, provođeno je na početku liječenja i ponovo u prvom, trećem i šestom mjesecu tretmana. Rezultati postignuti nakon šestomjesečnog liječenja pokazali su da se lokalnom primjenom ulja čajnog drveta, uz čišćenje, postiže poboljšanje i što se tiče izgleda noktiju i kada je riječ o simptomima infekcije, kao i da ulje i čišćenje zajedno djeluju mnogo bolje nego samo čišćenje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *